Válasszon 34409 gyűjtőhelyünk közül

Az idén eddig
195808.62 kg
elemet gyűjtöttünk.


Régi mobiltelefonok újrahasznosítása
 
2007-02-09 15:33:00


2007. február 9.:   A RE'LEM Kht. veszi át annak a több mint százezer használt mobiltelefonnak az akkumulátorait, melyeket a Pannon vezérigazgatója (a képen balra), Ove Fredheim adott át az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. (ECM) képviselőjének, Kovács Péternek Ácson. A sajtótájékoztatón elhangzottaknak megfelelően a Pannon "közel a környezethez" programjának részeként begyűjtött készülékeket az ECM dolgozza fel.

 

A RE'LEM Kht. veszi át annak a több mint százezer használt mobiltelefonnak az akkumulátorait, melyeket a Pannon vezérigazgatója (középen), Ove Fredheim adott át február 9-én sajtótájékoztató keretében az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. (ECM) képviselőjének, Kovács Péternek Ácson.

Amint a tájékoztatón is elhangzott, a  mobilkészülékek feldolgozásakor először a veszélyes hulladékot képező akkumulátorokat távolítják el, majd a megmaradt műanyagház és alaplap kerül feldolgozásra. A feldolgozott hulladékból a készülékek alapanyagának akár 95%-a is visszanyerhető, melyet az ipar újra felhasználhat.

A mobilkészülékek és akkumulátoraik nehézfémeket tartalmaznak, ezért különösen fontos, hogy ne illegális lerakókba kerüljenek, mert a talajba jutva szennyezik a termőföldeket és a talajvizet. Ráadásul a régebbi modellekben a nehézfémek – például higany, ólom, kadmium – aránya magasabb, mint az újabb készülékekben.

A mobiltelefonok nyomtatott áramköri lapjait az alábbi képen látható berendezéssel aprítják fel. A darálék Svédországba kerül, ahol kivonják belőle a fémeket, és az ipar számára újrahasznosíthatóvá teszik azokat.